Makanan dan
Pemakanan
1.1
Definisi
Makanan
Ø Sesuatu
bahan yang boleh dimakan sama ada dalam bentuk pepejal atau cecair.
Ø
Memenuhi keperluan fizikal,
fisiologi,psikologi dan sosial manusia.
|
Pemakanan
Ø Pengambilan makanan dan fungsinya kepada tubuh badan
manusia.
Ø Meliputi jenis dan kuantiti nutrient unruk memproses
:
·
Pertumbuhan
·
Pemulihan
·
Pengawalan tubuh
|
1.2
Jenis
Kumpulan Makanan
I.
Makanan
pembina tubuh.
Makanan yang membantu
pembinaan dan pemulihan sel rosak melalui nutrien protein, garam mineral dan
air.
II.
Makanan
pemberi tenaga.
Makanan yang
memberikan tenaga kepada tubuh badan melalui nutrient, karbohidrat, lemak dan
protein. Tenaga digunakan untuk menjalankan segala aktiviti luar dan dalam
tubuh seperti pergerakan jantung,pernafasan dan perkumuhan.
III.
Makanan
pelindung dan pencegah penyakit.
Makanan yang
mengawal dan menjaga kesihatan tubuh badan melalui nutrien, vitamin, garam
mineral, selulosa dan air.
1.3
Nutrien
·
Bahan
kimia yang terkandung di dalam semua bahan makanan yang berfungsi untuk
memelihara kesihatan.
·
Lima
nutrien utama: protein, karbohidrat, lemak,vitamin dan garam mineral.
·
Pengambilan
dalam kadar dan kuantiti tertentu dinamakan diet.
· Nutrien adalah gabungan elemen karbon, oksigen, hydrogen, nitrogen, dan sulfur
· Nutrien adalah gabungan elemen karbon, oksigen, hydrogen, nitrogen, dan sulfur
Protein
|
1. Protein terdiri daripada
unsur karbon, hidrogen dan nitrogen. Sesetengah protein juga mengandungi sulfur
dan fosforus.
2. Unit asas molekul protein ialah asid amino.
3. Protein boleh terbahagi kepada dua kelas, iaitu
protein kelas pertama dan protein kelas kedua.
4. Fungsi utama protein adalah:
·
Membina sel-sel baru
·
Memperbaiki tisu-tisu yang rosak
·
Membina enzim dan hormon
·
Menghasilkan tenaga apabila kekurangan
karbohidrat dan lemak.
5. Kekurangan protein akan menyebabkan
penyakit kwasyiorkor.
Karbohidrat
|
FUNGSI KARBOHIDRAT
·
Membekalkan
haba dan tenaga
·
Mengawal
penggunaan lemak dan protein
·
Menjimatkan
penggunaan protein
ü
Keperluan
harian karbohidrat
Tenaga dan haba
diperoleh daripada makanan yang mengandungi karbohidrat. Daripada jumlah kalori
seharian yang diperlukan, sebanyak 50 peratus hingga 60 peratus adalah daripada
karbohidarat. Keperluan ini akan bertambah mengikut aktiviti individu.
KEKURANGAN KARBOHIDRAT
Kekurangan
karbohidrat menyebabkan:
ü
Kelaparan,keletihan,
dan kesejukan.
Tubuh menggunakan
dahulu simpanan lemak dan dalam keadaan kekurangan karbohidrat yang serius,
protein dalam gentian otot akan digunakan untuk membekalkan haba dan
tenaga.Berat tubuh individu jika keadaan ini berlarutan . Pertumbuhan tubuh
terganggu dan kulit menjadi kering, kecut serta kasar.Mudah dijangkiti penyakit
kekurangan
BERLEBIHAN KARBOHIDRAT
ü
Karbohidrat
yang berlebihan akan disimpan di dalam hati dalam bentuk glikogen.Glikogen akan
ditukar menjadi lemak dan disimpan di bawah kulit menjadi tisu adipos.Berat tumbuh
akan bertambah dan obes boleh terjadi jika lemak ini tidak
digunakan.
digunakan.
Lemak
|
ü
Lemak terdiri daripada
elemen karbon, hidrogen dan oksigen. Elemen ini sama seperti
dalam karbohidrat tetapi dalam kadar yang berlainan.
ü
Lemak terdiri daripada satu
unit gliserol dan tiga unit asid lemak. Kebanyakan lemak mengandungi asid lemak
yang berlainan jenis dan inilah yang menentukan sifat-sifat lemak itu.
ü
Asid lemak dibahagikan kepada
dua kategori.
(a)Asid lemak tepu
Asid lemak tepu adalah pepejal pada suhu
bilik.Kebanyakannya didapati daripada sumber haiwan.
(b)Asid lemak tidak tepu
Asid lemak tidak tepu adalah berkeadaan
cecair pada suhu bilik. Kebanyakannya didapati daripada sumber tumbuh-tumbuhan.
FUNGSI LEMAK
·
Memberi haba dan tenaga
-Setiap satu garam lemak yang dioksidakan
dapat menghasilkan 38 kiloJoule tenaga.
·
Melindungi organ tubuh yang
penting
-Lapisan lemak yang menyalut jantung dan
buah pinggang menetapkan organ di tempatnya dan melindunginya daripada kejutan.
·
Mengawal suhu tubuh
-Lapisan lemak di bawah kulit mengawal suhu
tubuh dan bertindak sebagai penebat semasa pertukaran suhu.
·
Pelarut vitamin
-Vitamin A,D,E dan K yang diperlukan oleh
tubuh dilarutkan oleh asid lemak.
Melambatkan rasa lapar
-Lemak melambatkan rasa lapar kerana lemak
mengambil masa yang lama untuk dicerna dan diserap.
KEKURANGAN
LEMAK :
·
Kekurangan lemak menyebabkan:
·
Kulit menjadi kering.
·
Pertumbuhan terganggu
mengakibatkan berat tubuh berkurangan.
·
Mudah merasa sejuk kerana lemak
yang berfungsi sebagai penebat berkurangan.
·
Cepat merasa lapar.
BERLEBIHAN LEMAK
-Lemak yang berlebihan disimpan sebagai
tisu adipos yang menyebabkan berat tubuh bertambah.
-Pengambilan lamak tepu yang banyak boleh
menyebabkan penyakit jantung.
KEPERLUAN HARIAN LEMAK
-Keperluan lemak bergantung kepada
aktiviti individu.Lemakmembekalkan hanya 20 peratus hingga 30 peratus
daripada jumlah tenaga yang diperlukan.
-Individu yang mempunyai masalah berat
tubuh da penyakit jantung hendaklah mengurangkan pengambilan lemak.
Vitamin
|
·
6 jenis nutrien asas yang
diperlukan dalam diet atau makanan kita.
·
membantu
badan berfungsi dan membesar dalam keadaan normal.
·
perlu
berhati-hati apabila mengambil vitamin tambahan ini, kerana sesetengah vitamin
hanya diperlukan dalam jumlah yang kecil sahaja.
·
Vitamin boleh
dibahagikan kepada 2 kumpulan utama iaitu yang larut dalam air dan
yang larut dalam lemak.
VITAMIN LARUT DALAM AIR
ü Ia lebih cepat dikeluarkan
dari badan, oleh itu pengambilannya setiap hari adalah perlu.
ü Mudah hilang semasa memasak
makanan.
ü Vitamin B1, B2, B6, B12, ,
C, Niasin, asid pantoterik, asid folik, biotin
VITAMIN LARUT DALAM LEMAK
ü Larut dalam minyak
ü Disimpan di dalam hati dan
tisu lemak kemudiannnya dikeluarkan secara perlahan
ü Vitamin A, D, E, K
Garam mineral
|
ü Bahan tak organik yang
diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan.
ü Unsur-unsur mineral yang penting kepada kita termasuklah kalsium,
fosforus, besi, iodin, natrium dan fluorin.
Fungsi
|
Kesan kekurangan
|
|
Kalsium
|
Membina tulang dan gigi
yang kuat.
Diperlukan untuk pembekuan
darah.
Untuk pengecutan otot.
|
Riket pada kanak-kanak.
Osteomalasia pada dewasa.
Darah lambat membeku.
Kekejangan otot.
|
Magnesium
|
Pembinaan tulang.
Pengaktif enzim.
Untuk fungsi normal otot
dan saraf.
|
Fungsi otot dan saraf
terjejas.
|
Besi/Ferum
|
Untuk membentuk
hemoglobin.
|
Anemia.
|
Natrium
|
Menetapkan tekanan osmosis
darah.
Untuk fungsi normal otot
dan saraf.
|
Kekejangan otot.
|
Kalium
|
Menetapkan tekanan osmosis
darah.
Untuk fungsi normal otot
dan saraf.
|
Jarang berlaku.
|
Iodin
|
Untuk membentuk hormon
tiroksina yang mengawal pertumbuhan.
|
Beguk pada dewasa.
Kretinisme pada
kanak-kanak
|
Fosforus
|
Pembinaan tulang dan gigi
yang kuat.
Pembentukan ATP dalam
respirasi sel.
|
Tulang dan gigi rapuh.
Kurang penghasilan tenaga.
|
Fluorin
|
Pembinaan tulang dan gigi
yang kuat.
|
Penyakit karies gigi.
|
ü
Didapati
daripada tumbuhan.
ü
Tidak
boleh dicerna dan termasuk dalam kumpulan karbohidrat jenis polisakarida.
ü
Mengandungi
serat atau fiber yang sangat penting sebagai pelawas dalam system perkumuhan
tubuh.
ü
Merangsang
pergerakan peristalsis dalam saluran pencernaan dan boleh menggelakkan
sembelit.
1.5 Air
ü Gabungan
unsur oksigen (O) dan hydrogen (H).
ü Didapati
melalui minuman, buah-buahan, sup, sayur-sayuran.
ü Keperluan
air dianggarkan dari enam ke lapan gelas sehari.
Komposisi
|
Sumber
|
Fungsi
|
Kesan kekurangan
|
-Tiada warna, rasa, bau, dan lutcahaya.
-terdapat
anggaran 70% berat badan adalah air.
|
-minuman
buah-buahan, sayuran dan sup.
|
-membantu system
pencernaan.
-mengawal suhu
badan.
-melicinkan membran
dan sendi tubuh.
-bahan utama dalam
semua cecair tubuh.
-Pelarut bagi garam
dan sebatian organic.
|
-Tubuh berat badan.
-kulit kering dan lebam.
|
Baik lah....maklumat sangat diperlukan untk saya....
ReplyDeleteTerima kasih
DeleteTepat dan jelas 👍
ReplyDeleteTq
DeleteInformasi yang sangat bermanfaat, terima kasih.
ReplyDeleteThanks...sty active will add more☺
DeleteMaklumat ini sangat menarik....boleh saya dapat lagi maklumat tentang makanan dan pemakan?
ReplyDeleteTerima kasih..saya akan menambahkan maklumat tentang masakan yang lbh manfaat..
ReplyDeleteTerima kasih admin.....info yg diberikan sangat berketepatan dgn apa yg saya cari
ReplyDeleteTerima kasih.kunjung lagi
DeleteIts my pleasure.thanks for visit
ReplyDeleteMaklumat yang jelas.... 👌 tq boleh menjadikan rujukan
ReplyDeleteGood info...☺
ReplyDeleteThanks😋
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMaklumat ini sangat berguna untuk saya sebagai pelajar... terima kasih 😊
ReplyDeleteBetul ke....bagus belajar sungguh-sungguh yer...
Delete